Struś



Informacje, które udało nam się zgromadzić na temat Struś, zostały starannie sprawdzone i uporządkowane, aby były jak najbardziej przydatne. Prawdopodobnie trafiłeś tutaj, aby dowiedzieć się więcej na temat Struś. W Internecie łatwo zgubić się w gąszczu stron, które mówią o Struś, a jednocześnie nie podają tego, co chcemy wiedzieć o Struś. Mamy nadzieję, że dasz nam znać w komentarzach, czy podoba Ci się to, co przeczytałeś o Struś poniżej. Jeśli informacje o Struś, które podajemy, nie są tym, czego szukałeś, daj nam znać, abyśmy mogli codziennie ulepszać tę stronę.

.

Struthio

W strusie , które tworzą rodzajową Struthioptaki z rodziny z Struthionidae . Słowo to wywodzi się od włoskiego ostruca , który sam w sobie pochodzi od łacińskiego avis struthio , po starogreckim στρουθίων .

W XXI th  century , pozostaje w tego rodzaju dwa gatunki żyją, nawet taki, który według autorów rozważyć Struś Somalię jako osobny gatunek lub pojedynczych podgatunków z Struś .

Historia

Arystoteles mówi o strusia w książkach I i II z części zwierząt , a także w książce II z Generation of Animals . Pożyczanie wiele fragmentów z Arystotelesa , książka X z Natural History of Pliniusza Starszego , poświęconej ptaków , otwiera strusia. Pliniusz uważał, że to przejście od ssaków do ptaków.

Taksonomia

Zgodnie z klasyfikacją referencyjną ( wersja 3.2, 2012 ) Międzynarodowego Kongresu Ornitologicznego  :

Jednak molybdophanes Struthio jest uważany przez większość odniesień do taksonomicznych być podgatunek z Struthio camelus . Mieszka w Etiopii , północnej Kenii i Somalii . Nazywa się to „czerwoną szyją”.

Podgatunki Struthio camelus syryjska który żył w Negev i które jest wymienione w Biblii jest obecnie wymarły: to był ścigany do całkowitego wyginięcia między 1930 a 1941 r .

Według bazy danych Paleobiology (6 listopada 2012)  :

Opis

Duży ptak , średnio 2  m dla samic, 2,80  m dla samców o wadze średnio od 90  kg dla samic do 150  kg dla większych samców, struś jest ptakiem, który nie lata ze względu na swoją anatomię. Jego średnia długość życia wynosi około 70 lat (40 lat w niewoli). Najprawdopodobniej reprezentuje również obecnie największego ptaka, ale nie jest to największy ptak, jaki istnieje (patrz Aepyornithiformes , Dinornithidae ). Znajduje się na liście gatunków zagrożonych według IUCN .

Struś jest najszybszym z ptaków lądowych. Porusza się chodząc. Dzięki bardzo długim, muskularnym nogom z dwoma palcami na każdej nodze oraz elastycznym i giętkim kolanom struś jest bardzo szybki i wytrzymały. Dzięki temu może biec z prędkością 40  km / h przez pół godziny, a podczas sprintu osiągać średnią prędkość 70  km / h . Ze szczytami 90  km / h na bardzo krótkich dystansach jest szybsza niż lwica . Struś może skakać na 1,50 m wysokości i 4 m długości. Nogi ma tylko dwa palce, spoczywa na palcu wewnętrznym, najbardziej rozwiniętym podczas biegu. Umiejętność latania została zastąpiona siłą nóg, która pozwala mu biegać tak szybko, jak ssaki.

W wieku dorosłym głowa i szyja strusia są odsłonięte lub pokryte grubym puchem. Głowa jest mała w stosunku do ciała, a oczy są na ogół większe niż mózg. Upierzenie ciała jest obfite. Skrzydła są krótkie, ale zwykle złożone. Występuje znaczny dymorfizm płciowy  : samiec ma czarne upierzenie z białymi końcami skrzydeł, podczas gdy samica ma matowe brązowe upierzenie.

Siedlisko

Większość czasu mieszka na sawannie, ale składa jaja w wilgotne miejsca.

jedzenie

Strusie są głównie roślinożercami , ale ich dieta jest zróżnicowana; są w stanie połknąć wszystko, co znajdzie się w zasięgu ich dzioba .

Nośny

Samce żyjące w grupach, poligamiczne , dokonują głębokiego wykopu w ziemi służącego jako gniazdo. W przeciwieństwie do większości ptaków, samce strusi (podobnie jak kaczki i gęsi) mają penisa. O masie pomiędzy 1,2 i 1,8  kg The strusia jaj jest największym skorupki jaja żywego zwierzęcia, a zatem największa komórek w królestwie zwierząt.

Hodowla

Uprawnienia prawne

We Francji struś nie jest uznawany za zwierzę domowe zgodnie z francuskim prawem i figuruje na liście gatunków uważanych za niebezpieczne, kierownik hodowli musi posiadać świadectwo zdolności do utrzymania tych ptaków, a zakład podlega prefekturalnej zezwolenie na otwarcie.

Metoda hodowli

Do hodowli wybrano trzy rasy strusi. Są powszechnie określane jako czerwony kark, niebieski kark i czarny kark Cape. Pochodzą z różnych krzyżówek pomiędzy S. camelus camelus i S. camelus australis .


Składanie jaj na półkuli północnej rozpoczyna się w połowie marca, a kończy w sierpniu i wrześniu. Przy codziennym zbieraniu jaj okres nieśności wydłuża się o kilka tygodni. W ciągu sezonu można zebrać pięćdziesiąt jaj od każdej samicy. Jaja zbierane są każdego wieczoru, gdy gniazdo nie jest chronione przez jednego z rodziców (podczas dystrybucji pokarmu). Po zebraniu jaja są dezynfekowane Następnie przechowywane w pomieszczeniu w temperaturze od 14  do  15  ° C przy wilgotności 45 do 50%, umieszczane na piasku lub na podłożu nasiennym z dwoma obrotami dziennie i to przez okres nieprzekraczający piętnastu dni. Następnie są one umieszczane w inkubatorze na 41 do 44  dni w temperaturze 36,2  ° C . Kiedy maluchy przebijają poduszkę powietrzną, jaja są wyjmowane z inkubatora i umieszczane w klujniku.

Rynek

Od 2000 roku hodowla strusi jest uważana za jeden z najbardziej dochodowych projektów rolniczych. Często określa się je mianem „gospodarstw przyszłości” ze względu na różnorodność ich produktów (mięso, skóry i pierze), ich wydajność produkcyjną i hodowlaną oraz wysoką potencjalną rentowność. Strusie są hodowane komercyjnie od ponad stu lat (od 1838 roku). Roczny eksport skór strusich z Republiki Południowej Afryki do Stanów Zjednoczonych , przed sankcjami handlowymi, osiągnął rekordowy poziom 90 000 sztuk w 1986 roku . Po tej dacie niedobór skór spowodował wzrost cen. Hodowla strusi stała się interesującą działalnością, w ramach której różni przedsiębiorcy w Europie, a zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych, próbowali zaspokoić część międzynarodowego popytu. Hodowla strusi od 2000 roku ugruntowała swoją pozycję na skalę światową. Miało miejsce znaczna liczba oszustw, głównie w celu szybkiego wzbogacenia się poprzez hodowlę, w Afryce Południowej i Stanach Zjednoczonych .

Produkty zwierzęce

Strusie to wytrzymałe, łatwe w hodowli ptaki, od dawna udomowione ze względu na ich pióra, mięso, skórę i jaja.

  • Mięso strusia przynosi więcej białka i żelaza niż wołowina , ale znacznie mniej tłuszczu (2% lipidów z 3 do 15% w odniesieniu do mięsa wołowego) i zawiera bardzo mało cholesterolu. Jest to czerwone mięso, które można gotować jak wołowinę.
  • Te pióra są poszukiwane przez plumassiers dla kostiumów i rekwizytów. Samce są białe lub czarne, samice są szare. Służą również do wykonywania odpylaczy antystatycznych.
  • Skóra jest bardzo miękka i przerywane z „pereł” (Marks wkładania pióro).
  • Te jaja ważą około 1,6  kg i są jadalne. Skorupa jest bardzo gruba i można ją ozdobić elementami dekoracyjnymi. Gotowanie pojedynczego jajka strusiego na miękko zajmuje trzy kwadranse.
  • tłuszcz jest rozpoznawana w Afryce jako produkt, z problemami skóry suchej, skóry ( wyprysk (choroby)etc. ) i stawów ( zapalenie kości i stawów ). Jest to tłuszcz z brzucha, który jest używany, topiony w niskiej temperaturze ( 40  do  60  ° C ) i używany do codziennego tarcia na dotkniętym obszarze.

Predators

Chociaż dorosłe strusie tak naprawdę nie posiadają drapieżników, czasami polują na nie gepardy , lamparty lub lwy . Szybkość ich biegu, a także siła nóg służą jako obrona. Strusie mogą nawet zabić człowieka lub drapieżnika, takiego jak lew, kopnięciem, a niektórzy ludzie mówią, że nie wahają się ich użyć, gdy są w niebezpieczeństwie. Strusie powodują około dwóch zgonów ludzi rocznie, próbując bronić swojego terytorium.

Młode strusie polują na ptaki drapieżne , węże i hieny .

Popularny obraz

Polityka dotycząca strusia przekierowuje tutaj. Informacje na temat polityki austriackiej można znaleźć w Polityce Austrii .


Strusie pióra są używane do tworzenia strojów ludowych na karnawał . Na przykład wysokie kapelusze noszone przez Gillesa podczas karnawału w Belgii, a zwłaszcza podczas karnawału w Binche .

„  Granie w strusia  ” i „stosowanie strusiej polityki  ” to popularne określenia, idiomy zwierzęce oparte na przyjętym przekonaniu, że przestraszony struś zamiast uciekać, pozostanie zmrożony prosto z głową w piasku. Legenda znajduje różne wyjaśnienia:

  • by pozostać niewidzialnym dla drapieżników, struś zastyga na ziemi, leżąc z założoną głową. Ta strategia wydaje się absurdalna dla ludzi, którzy potrafią ją łatwo dostrzec, podążając za jej śladami, w przeciwieństwie do zwierząt wrażliwych na ruchy oraz sygnały słuchowe i węchowe .
  • aby wspomóc trawienie, struś, podobnie jak inne ptaki, codziennie żeruje na żwirze i małych skałach, które dziobie na ziemi.
  • dziobie również ziemię w poszukiwaniu pożywienia; dlatego część dnia spędza z głową nisko nad ziemią, czasem między skałami w poszukiwaniu pożywienia.
  • struś składa jaja w dołkach sięgających niekiedy do 30  cm głębokości w glebach piaszczystych. Kiedy odwraca jaja i czyści gniazdo, jej głowa znika w trawie.
  • podczas burzy piaskowej struś kładzie się i kładzie głowę nisko nad ziemią dla ochrony. Afrykanie, widząc tę ​​scenę z daleka, wywnioskowali, że jest to znak burzy.

Metafora jest oparta na rzeczywistych obserwacjach, ale zgodnie z błędnej interpretacji.

Wiara ta przetrwała wieki, bo już na I st  wieku naszej ery Pliniusz Starszy powiedział, „głupota nie jest mniej godne uwagi: oni sobie wyobrazić, z ciałem tak wielka, że kiedy mają ukryte głowami w zaroślach można już zobaczyć je ” .

Fikcyjne strusie

Badania

To zwierzę było podstawą wielu badań, skupiających się m.in. na:

Zobacz też

Powiązane artykuły

Bibliografia

  • Jacques Nougier , Les ostrches de Graaff Reinet in Carnet d'Afriques , Harmattan editions (2006), ( ISBN  2-296-01569-7 ) .
  • ( fr ) HL Shivaprasad, TJ. Kim, PR Woolcock and Deoki N. Tripathy (2002), Genetic and Antigenic Characterization of a Poxvirus Isolate from Strushes . Choroby ptaków vol.  46 N O  2 (kwiecień 2002), str.  429-436

Uwagi i odniesienia

Odniesienia taksonomiczne

Inne odniesienia zewnętrzne

Inne uwagi i odniesienia

  1. strouthiôn .
  2. Clements, Howard i Moore oraz Handbook of the Birds of the World .
  3. Fossilworks Paleobiology Database , dostęp 6 listopada 2012
  4. Zoo w Amiens - Struś .
  5. [1] Prędkość strusia.
  6. Oko strusia jest większe niż jego mózg!"  » , On Czy wiesz (dostęp 20 września 2016 ) .
  7. Dekret z 21 listopada 1997 r.
  8. 08/05/2007 odpowiedź na pytanie skierowane do Zgromadzenia Narodowego .
  9. „  Ostrich (Struthio camelus)  ”, National Geographic Society , obejrzano 27 marca 2019 r.
  10. Strona 12 w Jean-Marie Vidal, Natura i kultura skromności i ozdób . W: Communications, 46, 1987. Adornment skromność etykieta. p.  7-29 . DOI : 10.3406 / comm . 1987.1684 . Przeczytaj online .
  11. Larousse Editions , „  Larousse Encyclopedia online - ostrich  ” , na www.larousse.fr (dostęp 3 kwietnia 2018 )
  12. “  http://linkuff.com/2008/06/pourquoi-les-autruches-plantent-leur-tete-dans-le-sable/ Dlaczego strusie chowają głowy w piasek  » ( ArchiwumWikiwixArchive.isGoogleCo robić )
  13. Pliniusz Starszy, Historia naturalna, Księga X , § I. 1 .
  14. (en) Lesku JA, Meyer LC, Fuller, Maloney SK, Dell'Omo G, Vyssotski AL, Rattenborg NC Strusie śpią jak dziobaki  ; PLoS One. 2011; 6 (8): e23203. Epub 2011-08-24 ( streszczenie ).
  15. (en) Vallejo Valdezate LA, Gil-Carcedo Sañudo E, Gil-Carcedo Sañudo MD, Pablos Lopez M, Gil-Carcedo García LM. (2007), Ptasie ucho środkowe (Struthio camelus). Dane dotyczące fizjologii przenoszenia dźwięku w systemach z pojedynczą kosteczką w łańcuchu  ; Acta Otorrinolaringol Esp. Lipiec-2007; 58 (6): 246-51. Hiszpański .

Mamy nadzieję, że informacje, które zgromadziliśmy na temat Struś, były dla Ciebie przydatne. Jeśli tak, nie zapomnij polecić nas swoim przyjaciołom i rodzinie oraz pamiętaj, że zawsze możesz się z nami skontaktować, jeśli będziesz nas potrzebować. Jeśli mimo naszych starań uznasz, że informacje podane na temat _title nie są całkowicie poprawne lub że powinniśmy coś dodać lub poprawić, będziemy wdzięczni za poinformowanie nas o tym. Dostarczanie najlepszych i najbardziej wyczerpujących informacji na temat Struś i każdego innego tematu jest istotą tej strony internetowej; kierujemy się tym samym duchem, który inspirował twórców Encyclopedia Project, i z tego powodu mamy nadzieję, że to, co znalazłeś o Struś na tej stronie pomogło Ci poszerzyć swoją wiedzę.

Opiniones de nuestros usuarios

Antoni Chojnacki

Informacje o zmiennej Struś są bardzo ciekawe i rzetelne, podobnie jak pozostałe artykuły, które przeczytałem do tej pory, a jest ich już wiele, bo na randkę na Tinderze czekam prawie godzinę i się nie pojawia, więc daje mi to, że mnie to wystawiło. Korzystam z okazji, aby zostawić kilka gwiazdek dla firmy i srać na moje pieprzone życie.

Kalina Olejniczak

Uznałem, że informacje, które znalazłem na temat zmiennej Struś, są bardzo przydatne i przyjemne. Gdybym musiał umieścić 'ale', może to oznaczać, że nie jest wystarczająco wyczerpujące w swoim sformułowaniu, ale poza tym jest świetne.