Avahi meridionalis



Informacje, które udało nam się zgromadzić na temat Avahi meridionalis, zostały starannie sprawdzone i uporządkowane, aby były jak najbardziej przydatne. Prawdopodobnie trafiłeś tutaj, aby dowiedzieć się więcej na temat Avahi meridionalis. W Internecie łatwo zgubić się w gąszczu stron, które mówią o Avahi meridionalis, a jednocześnie nie podają tego, co chcemy wiedzieć o Avahi meridionalis. Mamy nadzieję, że dasz nam znać w komentarzach, czy podoba Ci się to, co przeczytałeś o Avahi meridionalis poniżej. Jeśli informacje o Avahi meridionalis, które podajemy, nie są tym, czego szukałeś, daj nam znać, abyśmy mogli codziennie ulepszać tę stronę.

.

Avahi meridionalis , powszechnie zwany południowej avahi , pierwsza uważana za populacja avahi laniger , niedawno został opisany jako pełnoprawnego gatunku z avahis . Jest gatunkiem nocnym; liczebność grup może wahać się od 1 do 5 osób, ale najczęściej są to mężczyźni i dorosła kobieta. Samce mogą mieć większe terytorium niż samice, prawdopodobnie dlatego, że odpowiadają za obronę domu i samice.

Klasyfikacja

Avahi meridionalis został pierwotnie opisany jako obejmujący dwa podgatunki: A. m. meridionalis i A. m. ramanantsoavanai . Zostały one podniesione do statusu gatunku przez Andriantompohavana et al. (2007).

Dystrybucja

Gatunek ten występuje tylko w rezerwacie Andohahela oraz w przybrzeżnych lasach Sainte Luce i Mandena (południowo-wschodni Madagaskar). Potrzebne są dodatkowe badania, aby określić jego dokładne rozmieszczenie, jak również w odniesieniu do rozmieszczenia „siostrzanego” gatunku Avahi peyrierasi .

Opis

Szata grzbietowa jest szaro-brązowa i jaśniejsza w części dystalnej, część brzuszna jest szara. Ogon jest czerwono-brązowy i ciemnieje w dalszej części. Średnia waga wynosi 1,2  kg dla kobiet i 1,1  kg dla mężczyzn; Długość ciała samic wynosi 27  cm, samców 25  cm .

Dieta

Avahi meridionalis zjada liście (dorosłe, młode i pąki) i rzadziej kwiaty. Avahi w lesie Sainte Luce nie wybierają zasobów żywności na podstawie obfitości. Wybierają liście możliwie jak najwcześniej młode, o większej zawartości białka i niższej zawartości błonnika; tolerują również obecność szerokiej gamy wtórnych metabolitów (garbniki, polifenole, alkaloidy). Spożywając ponad 40 gatunków roślin, Avahi meridionalis można uznać za najbardziej ogólny gatunek z tego rodzaju.

Ochrona

Avahi meridionalis zamieszkuje fragmenty wilgotnego lasu przybrzeżnego w południowo-wschodnim Madagaskarze (Mandena i Sainte Luce). Poziom degradacji fragmentów, bardziej niż ich wielkość, wpływa na gęstość i przyrost naturalny ludności.

Uwagi i odniesienia

  1. (i) A. Zaramody , J.-L. Fausser C. Roos , D. Zinner N. Andriaholinirina C. Rabarivola I. Norscia I. Tattersall Y Rumpler , „  Molecular filogenezie i taksonomiczna rewizja wschodniego lemura wełnistego (Avahi laniger)  ” , Primate Report , vol.  74,, s.  9–22
  2. (en) Ivan Norscia i Silvana M. Borgognini-Tarli , „  Ranging Behaviour and Possible Correlates of Pair-Living in Southeastern Avahis (Madagascar)  ” , International Journal of Primatology , vol.  29, n o  1,, s.  153-171 ( DOI  10.1007 / s10764-007-9219-4 )
  3. (w) R. Andriantompohavana R. Lei , JR Zaonarivelo , SE Engberg , G. Nalanirina SM McGuire , GD Shore , J. Andrianasolo , K. Herrington , RA Brenneman and EE Louis Jr. , „  Molecular phylogeny and taxonomic revision of the wełniste lemury, Genus Avahi (naczelne: Lemuriformes)  ” , Special Publications of the Museum of Texas Tech University , vol.  51,, s.  1–64 ( czytaj online )
  4. (en) Ivan Norscia , Jean Baptiste Ramanamanjato i Jörg U. Ganzhorn , „  Feeding Patterns and Dietary Profile of Nocturnal Southern Woolly Lemurs (Avahi meridionalis) in Southeast Madagascar  ” , International Journal of Primatology ,( DOI  10.1007 / s10764-011-9562-3 )
  5. (w) Ivan Norscia , Pilotażowe badanie populacji avahi (lemury włochate) w nadmorskich fragmentach lasów południowo-wschodniego Madagaskaru  " , naczelne , t.  49, n o  1,, s.  85-88 ( DOI  10.1007 / s10329-007-0061-2 )

Linki zewnętrzne

Mamy nadzieję, że informacje, które zgromadziliśmy na temat Avahi meridionalis, były dla Ciebie przydatne. Jeśli tak, nie zapomnij polecić nas swoim przyjaciołom i rodzinie oraz pamiętaj, że zawsze możesz się z nami skontaktować, jeśli będziesz nas potrzebować. Jeśli mimo naszych starań uznasz, że informacje podane na temat _title nie są całkowicie poprawne lub że powinniśmy coś dodać lub poprawić, będziemy wdzięczni za poinformowanie nas o tym. Dostarczanie najlepszych i najbardziej wyczerpujących informacji na temat Avahi meridionalis i każdego innego tematu jest istotą tej strony internetowej; kierujemy się tym samym duchem, który inspirował twórców Encyclopedia Project, i z tego powodu mamy nadzieję, że to, co znalazłeś o Avahi meridionalis na tej stronie pomogło Ci poszerzyć swoją wiedzę.

Opiniones de nuestros usuarios

Martin Banaś

Informacje o zmiennej Avahi meridionalis są bardzo ciekawe i rzetelne, podobnie jak pozostałe artykuły, które przeczytałem do tej pory, a jest ich już wiele, bo na randkę na Tinderze czekam prawie godzinę i się nie pojawia, więc daje mi to, że mnie to wystawiło. Korzystam z okazji, aby zostawić kilka gwiazdek dla firmy i srać na moje pieprzone życie.

Sara Czech

Wspaniałe odkrycie tego artykułu na Avahi meridionalis i całej stronie. Przechodzi prosto do ulubionych.